A 21. század mezőgazdaságának megkerülhetetlen tényezője a hatékonyság. Ez az állattenyésztő gazdaságok túlélésének és sikerességének a záloga. A hatékonysághoz nélkülözhetetlen a megfelelő adatok gyors elérhetősége és pontos elemzése. Ezért a Cargill a precíziós gazdálkodás támogatása érdekében különös figyelmet fordít a digitális technológiák fejlesztésére és széleskörű alkalmazására.
A MAX™ System for Dairy egy hatékony és gyors szoftver, amely felhasználja és egyesíti Cargill takarmányozási szaktudását és a globális kutatási eredményeit olyan takarmányozási megoldásokban, amelyek segítségével Ön elérheti a termelési és üzleti céljait.
MAX™ rendszerünk lehetővé teszi, hogy különböző takarmányozási változókat mérjünk, értékeljünk és tároljunk annak érdekében, hogy akár egyedi igényekre optimalizált takarmányokat nyújtsunk a vevőinknek, miközben maximalizáljuk annak táplálóanyag-értékeit.
A MAX™ System for Dairy:
- előre jelzi az állati teljesítményt
- meghatározza a legköltséghatékonyabb táplálóanyag-forrásokat,
- a kulcsmutatók széles körét értékeli (tak.ktg feletti árbevétel (IOFC),
fenntartási költségek stb.), - az Ön telepére szabott termékeket és adagokat állít össze,
- pontosan frissíti az alapanyagok táplálóanyag
profilját a származási hely és a fizikai tulajdonságok
figyelembevételével, - a táplálóanyag alapú megközelítés konzisztens takarmányadagokat
eredményez, így stabil teljesítményt biztosít.
A MAX™ használatával készített takarmányaink lehetővé teszik, hogy a szarvasmarhatartók a lehető legmagasabb minőségű tejet termeljék a legjobb költségek mellett.
Hogyan működik?
A MAX™ szoftver segítségével lemodellezzük az adott farmot, előrevetítve a növekedési trendeket és figyelembe véve a termelési célokat. Megtervezzük a takarmányadagokat a fajta és a farmi adottságok alapján számított táplálóanyag-szükségletekre.
Kulcsadatok a MAX™-ban:
- Alapanyagok
pontos táplálóanyag profilok, eltérések a szállítók között, készletek
felhasználása - Adatok az állatokról
takarmányfelvétel, termelés, tömeggyarapodás, tejzsír, tejfehérje,
csoportonkénti laktációs adatok - Környezet
hőmérséklet és páratartalom - Telepi paraméterek
távolságok a telepen, istállótípus, állatsűrűség, TMR analízis - A takarmány fizikai formája
gabonaszemek mérete, szecskahossz, gabonapehelysűrűség,
kukoricaszilázs szemkeménysége - Teljesítmény
aminosav célértékek, testtömeggyarapodási célok - Mutatószámok
takarmánykészletek, költség/tehén, költség/tej kg, alapanyag
hatékonyság

A MAX™ System for Diary segítségével lehetőséget tudunk biztosítani az okszerű takarmányozás egyre precízebb megvalósítására és az alapanyag hatékonyság növelésére. A legújabb fejlesztéseink közé tartozik az is, hogy a tejzsír és tejfehérje modellünkhöz tartozó egyedülálló takarmány-kiértékelési rendszer alkalmazása már hozzásegít bennünket az árbevétel és a költségek még pontosabb optimalizálásához.
A precíziósan megtervezett takarmányadagok mellett a Cargillnál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy más területeken is segítséget nyújtsunk a tehenészetek számára, hogy minél hatékonyabban és nyereségesebben termelhessenek. A Dairy Enteligen™ digitális döntéstámogató eszközünk lehetőséget nyújt arra, hogy beazonosíthassuk a tejelőtelepeken azon pontokat, amelyeken lehetőség van további javításra, ezáltal növelve az eredményességet.
A precíziós takarmányozás egészségügyi előnyei
A precíziós takarmányozás használatával minimalizálhatóak a takarmányozási eredetű anyagcsereforgalmi megbetegedések.
Szakembereink tranzíciós takarmányozási ismeretei lehetővé teszik azt, hogy csökkenjen az ellés körüli megbetegedések és a korai laktációs tehén kiesések száma. A takarmányok elemzését követően optimalizáljuk a tranzíciós takarmány adagokat. A célok eléréséhez szánt takarmányadagok összeállítása során a táplálóanyagok széles skáláját használjuk és figyelembe vesszük a takarmányok, valamint a TMR fizikai tulajdonságait is. A fehérjék optimális hasznosulása és a felesleges nitrogénterhelés elkerülése érdekében felszívódó aminosavakra formulázunk (DairyDigestibleAminoAcids) valamint figyelembe vesszük a rendelkezésre álló fehérjék és a szénhidrátok bendőbeni hasznosulásának dinamikáját is (bendőben oldódó ill. lebomló fehérjék és cukrok, bendőben hasznosuló keményítők és rostok).
