A 21. század mezőgazdaságának megkerülhetetlen tényezője a hatékonyság. Ez az állattenyésztő gazdaságok túlélésének és sikerességének a záloga. A hatékonysághoz nélkülözhetetlen a megfelelő adatok gyors elérhetősége és pontos elemzése. Ezért a Cargill a precíziós gazdálkodás támogatása érdekében különös figyelmet fordít a digitális technológiák fejlesztésére és széleskörű alkalmazására.

A MAX™ System for Dairy egy hatékony és gyors szoftver, amely felhasználja és egyesíti Cargill takarmányozási szaktudását és a globális kutatási eredményeit olyan takarmányozási megoldásokban, amelyek segítségével Ön elérheti a termelési és üzleti céljait.

MAX™ rendszerünk lehetővé teszi, hogy különböző takarmányozási változókat mérjünk, értékeljünk és tároljunk annak érdekében, hogy akár egyedi igényekre optimalizált takarmá­nyokat nyújtsunk a vevőinknek, miközben maximalizáljuk annak táplálóanyag-értékeit.

A MAX™ System for Dairy:

  • előre jelzi az állati teljesítményt
  • meghatározza a legköltséghatékonyabb táplálóanyag-forrásokat,
  • a kulcsmutatók széles körét értékeli (tak.ktg feletti árbevétel (IOFC),
    fenntartási költségek stb.),
  • az Ön telepére szabott termékeket és adagokat állít össze,
  • pontosan frissíti az alapanyagok táplálóanyag
    profilját a származási hely és a fizikai tulajdonságok
    figyelembevételével,
  • a táplálóanyag alapú megközelítés konzisztens takarmányadagokat
    eredményez, így stabil teljesítményt biztosít.

A MAX™ használatával készített takarmányaink lehetővé teszik, hogy a szarvasmarhatartók a lehető legmagasabb minőségű tejet termeljék a legjobb költségek mellett.

Hogyan működik?

A MAX™ szoftver segítségével lemodellezzük az adott farmot, előrevetítve a növekedési trendeket és figyelembe véve a termelési célokat. Megtervezzük a takarmányadagokat a fajta és a farmi adottságok alapján számított táplálóanyag-szükségletekre.

Kulcsadatok a MAX™-ban:

  • Alapanyagok
    pontos táplálóanyag profilok, eltérések a szállítók között, készletek
    felhasználása
  • Adatok az állatokról
    takarmányfelvétel, termelés, tömeggyarapodás, tejzsír, tejfehérje,
    csoportonkénti laktációs adatok
  • Környezet
    hőmérséklet és páratartalom
  • Telepi paraméterek
    távolságok a telepen, istállótípus, állatsűrűség, TMR analízis
  • A takarmány fizikai formája
    gabonaszemek mérete, szecskahossz, gabonapehelysűrűség,
    kukoricaszilázs szemkeménysége
  • Teljesítmény
    aminosav célértékek, testtömeggyarapodási célok
  • Mutatószámok
    takarmánykészletek, költség/tehén, költség/tej kg, alapanyag
    hatékonyság

A MAX™ System for Diary segítségével lehetőséget tudunk biztosítani az okszerű takarmányozás egyre precízebb megvalósítására és az alapanyag hatékonyság növelésére. A legújabb fejlesztéseink közé tartozik az is, hogy a tejzsír és tejfehérje modellünkhöz tartozó egyedülálló takarmány-kiértékelési rendszer alkalmazása már hozzásegít bennünket az árbevétel és a költségek még pontosabb optimalizálásához.

A precíziósan megtervezett takarmányadagok mellett a Cargillnál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy más területeken is segítséget nyújtsunk a tehenészetek számára, hogy minél hatékonyabban és nyereségesebben termelhessenek. A Dairy Enteligen™ digitális döntéstámogató eszközünk lehetőséget nyújt arra, hogy beazonosíthassuk a tejelőtelepeken azon pontokat, amelyeken lehetőség van további javításra, ezáltal növelve az eredményességet.

A precíziós takarmányozás egészségügyi előnyei

A precíziós takarmányozás használatával minimalizálhatóak a takarmányozási eredetű anyagcsereforgalmi megbetegedések.

Szakembereink tranzíciós takarmányozási ismeretei lehetővé teszik azt, hogy csökkenjen az ellés körüli megbetegedések és a korai laktációs tehén kiesések száma. A takarmányok elemzését követően optimalizáljuk a tranzíciós takarmány adagokat. A célok eléréséhez szánt takarmányadagok összeállítása során a táplálóanyagok széles skáláját használjuk és figyelembe vesszük a takarmányok, valamint a TMR fizikai tulajdonságait is. A fehérjék optimális hasznosulása és a felesleges nitrogénterhelés elkerülése érdekében felszívódó aminosavakra formulázunk (DairyDigestibleAminoAcids) valamint figyelembe vesszük a rendelkezésre álló fehérjék és a szénhidrátok bendőbeni hasznosulásának dinamikáját is (bendőben oldódó ill. lebomló fehérjék és cukrok, bendőben hasznosuló keményítők és rostok).